Tırnak Çekme Ağrıları ve Tedavisi

Tırnak çekme, tırnak batması gibi rahatsız edici sorunların tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Bu işlem, tırnağın bir kısmının veya tamamının çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Tırnak çekme sonrası iyileşme süreci, hastaların konforunu artırmayı hedefler.
Tırnak Çekme Ağrıları ve Tedavisi
02 Eylül 2024

Tırnak Çekme


Vücudumuzun anatomik yapısının önemli bir parçası olan tırnaklarımızda meydana gelen sorunlar, ağrılı ve sancılı bir sürecin başlangıcının habercisidir. Tırnak ile ilgili sorunların çoğunluğu ayak tırnaklarında ortaya çıkar. Bu sorun en çok tırnak batması şeklinde gelişir. Tırnak batmasının düzeltilmesi için hekim tarafından tırnak çekme işlemi uygulanır. Tırnak batması, havaların ısınması ile ayakkabı giymeyi de sorun haline getirir.

Çekilmesi planlanan tırnağın enfeksiyon kaparak iltihaplı hale gelmesi, durumu içinden çıkılmaz bir hale getirir. Tırnakta ortaya çıkan bu sorunu halletmek için bir süre antibiyotik tedavisi uygulanır ve ardından tırnak çekme işlemi gerçekleştirilir. Tırnak çekme işleminden önce tırnakta iltihap var ise kesinlikle çekme ya da başka bir işlem uygulanmamalıdır.

Tırnak Çekme Tedavisinde Ön Hazırlık Süreci


Tırnak çekme işleminden önce rahatsızlığı olan kişiler, çeşitli yöntemler kullanarak sorunu düzeltmeye çalışır. Bunlardan biri de tırnak törpülemedir. Bu işlemi yapan güzellik salonları pedikür yöntemi ile bu işlemi yapsa da temiz olup olmadıklarını bilemediğimiz için daha farklı sorunlara yol açabilmektedir. Fakat bu işlem kalıcı değildir. Törpülenerek düzeltilen tırnaklar bir süre acı vermez ama tırnak uzadıkça tekrar kendini hatırlatır. Sterilizasyon kriterlerinin tam olarak sağlanması, pedikür işi yapan işletmelerin en öncelikli konusu olmalıdır. Bunun için güzellik salonlarında kullanılan mavi ışık bakteri yok edici bir etkiye sahip değildir. Bu işletmelerde çalışan kişilerin de büyük çoğunluğu yeterli eğitime sahip değildir.

Tırnak batması genel olarak ayak başparmaklarında meydana gelir. Bu durumda çekim de başparmakta olacaktır. Batmış ayak tırnağının çekilmesi bir süre batmayı önler. Fakat tırnak çekmenin dezavantajları daha fazladır. Tırnak tekrar uzadıkça batma devam eder. Aynı zamanda başparmağın tırnaksız oluşu nedeniyle altı ay kadar ayakkabı giyerken zorlanılır. Bir başka dezavantajı ise; ayağınızı bir yere hafifçe çarptığınızda veya üzerine birisi yanlışlıkla bastığında verdiği şiddetli acı tarifsizdir.

Tırnağın Belli Bir Kısmının Çekilmesi


Kesin çözüm olabilecek bu yöntem, tırnağın bir bölümünün yatağı ile kesilip çıkartılması esasına dayanır. Bu işlemi genel cerraha başvurarak yaptırabilirsiniz. Lokal anestezi uygulanarak yapılan bu işlem 15 dakikalık küçük bir operasyon ile yapılmaktadır. Yapılan uygulama ile parmağın batan kısmı et kısmı ile kesilerek şerit şeklinde çıkartılır. Tırnak yatağının genişlemesi nedeniyle uzayan tırnak bir daha batmaz. Bu işlemin bir başka avantajı da uzun süre tırnağın tamamından mahrum kalmayı önler. 5 mm. tırnağın kesilerek bu işleme tabi tutulması en etkili tırnak çekme işlemidir.

Tırnağın Çekilmesinden Sonra

Bu işlem sonrasında hemen yürüyebilirsiniz. Son yılların etkili çözümü olan bu yöntemde bir hafta terlik ile gezilmesi ve ayakta fazla kalınmaması doktor tavsiyesidir. Bu yöntem, iyileşme sürecini kısaltarak hastaların hizmetine sunulmuştur. Bu şekilde tırnak çekme işlemi her mevsim yapılabilir. Fakat yaz aylarında terlik giymek daha kolay olduğundan yaz mevsimi tercih edilebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hanzade 04 Ağustos 2024 Pazar

Tırnağın çekilmesinden sonra gerçekten hemen yürüyebilmek mümkün mü? Acısı ne kadar sürüyor ve tam anlamıyla iyileşmek için ne kadar beklemek gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Hanzade, tırnağın çekilmesinden sonra hemen yürüyebilmek kisiden kisiye degisiklik gösterebilir. Bazı insanlar hafif bir rahatsızlık hissetse de, hemen yürüyebiliyor. Ancak, bazıları için bu süre biraz daha uzun olabilir.

Acı genellikle işlem sonrası ilk günlerde daha yoğun hissedilir ve sonrasında azalarak devam eder. Acının tam olarak ne kadar süreceği de kisiden kisiye farklılık gösterebilir, ancak genellikle birkaç hafta içinde azalır.

İyileşme süresi ise genel olarak 2-4 hafta arasında değişir. Bu süre zarfında yara bakımına dikkat etmek ve doktorun önerilerini takip etmek iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Çok Okunanlar
Popüler İçerikler
Kedi Tırnağı Kesmek
Kedi Tırnağı Kesmek
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Çocuklarda Tırnak Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Tırnak Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Kararması Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Kararması Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Teli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Tırnak Teli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Protez Tırnak Türleri ve Özellikleri
Protez Tırnak Türleri ve Özellikleri
Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?
Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?
Güncel
Takma Tırnak Nasıl Takılır?
Takma Tırnak Nasıl Takılır?
Güncel
Tırnak Altı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Altı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Tırnak Şekilleri
Tırnak Şekilleri