Tırnak Çekimi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Tırnak Çekimi Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Çekimi

Tırnak çekimi, çeşitli tırnak sorunlarıyla karşılaşıldığında bir tedavi yöntemi olarak kabul edilen, problemli tırnak bölgesinin çekilip çıkarılması işlemidir. Tırnak çekimi, genellikle kimyasal yöntemlerle uygulanan ve minimal acı veren bir işlemdir. Bu işlem mutlaka doktor kontrolü altında yapılmalıdır. Doktorun kararına bağlı olarak, hastalıklı tırnak tamamen çekilebilir veya sadece hastalıklı bölge kesilip çıkarılabilir. Bu durum, tırnaktaki soruna ve doktorun tavsiyesine göre değişiklik göstermektedir. Tırnak çekimi, özellikle mantarlı tırnaklar ve batık sorunları olan tırnaklar için uygulanır.

Tırnak Mantarında Tırnak Çekimi

Tırnak mantarı enfeksiyonunda tırnak çekimi, oldukça ağrısız ve acısız bir işlem olarak bilinir. Doktor kontrolünde yapılıp, çekime karar verilmişse, steril bir ortamda bu işlem gerçekleştirilmelidir. Mantar enfeksiyonu olan tırnağın durumuna göre ya tırnağın mantarlı bölümü çekilir veya mantar yaygın durumda ise tırnağın tamamı çekilebilir. Tırnak çekimi ile enfeksiyonlu bölgeye doğrudan ilaç sürülerek tedavi daha kolay hale getirilebilir.

İşlem Süreci

Öncelikle, tırnağın çevresindeki sağlıklı cilt bölgesine temas olmaması için kumaş yara bantları yapıştırılır. Daha sonra uygun bir ilaç karışımı hazırlayan hekim, bu kremi tırnak üzerine yayarak sürer ve üzerini bir bant yardımıyla kapatır. Sürülen üre içerikli krem, tırnağın bir hafta veya on günlük bir süre zarfında yumuşamasını sağlar. Bu bekleme sürecinde tırnağın üzeri mutlaka kuru tutulmalıdır. Tırnağın yeterli yumuşaması sağlandıktan sonra, doktor kendi kararına göre tırnağın bir bölgesini ya da tamamını keserek çıkarır. Tırnak çekiminden sonra yine tırnak yatağına su değmemelidir. Enfeksiyon oluşumunu engellemek için tırnak temiz tutulmalı ve iyileşene kadar antibiyotikli kremler sürülmelidir. Yaklaşık 15-20 gün civarında iyileşme görülür. Fakat yeniden tırnak uzaması, ayak tırnaklarında birkaç seneyi bulurken, el tırnaklarında ortalama olarak altı ay gibi bir sürede gerçekleşir.

Batık Tırnakta Tırnak Çekimi

Batık tırnak oluşumunda tırnak çekimi, çok fazla tercih edilmeyen bir yöntem olmasına rağmen bazı sebeplerden dolayı bu işlem uygulanmaktadır. Tercih edilmeme sebeplerinden biri, çekilen tırnağın yeniden çıkma sürecinin uzun olmasıdır; bu sürede tırnak bakımı ve ayakkabı giymek oldukça zorlaşır. Diğer önemli sebep ise, batık olan tırnağın çekilmesi durumunda yeniden çıkan tırnağın genellikle aynı bölgede batık oluşturmasıdır. Bu nedenle batık tırnakta yapılan çekim, kalıcı değil geçici bir tedavi şeklidir.

Batık tırnaklarda tırnak çekimi yapmak yerine, kısa sürede yapılan ve kesin tedavi şekli olan tırnağın batık bölgesinin operasyonla alınması daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Bu kadar acı veren ve tedavisi zahmetli olan bir rahatsızlığı yaşamamak için dikkatli olmak ve fark edilmesi halinde hemen bir hekime başvurmak gerekir. Çok dar ve yüksek topuklu ayakkabı giymemek, tırnak kesimini düz şekilde yapmak, tırnak bakımı ve temizliğine özen göstermek alınacak önlemler arasında yer almaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tırnak Uzatma

Tırnak Uzatma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tırnak Mantarına Bitkisel Çözüm

Tırnak Mantarına Bitkisel Çözüm

Doğal Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğal Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Tırnak Sertleştirici Tarifi ve Malzemeleri

Tırnak Sertleştirici Tarifi ve Malzemeleri

Ayak Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tırnağı Batması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tırnağı Batması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

El Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Tırnak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tırnak Batması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tırnak Batması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası