Tırnak Batması İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Tırnak Batması İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak batması, çoğunlukla ayak baş parmaklarında görülse de diğer parmaklarda da oluşabilir. Çoğu insanın yaşayabileceği ve bazen ciddi boyutlara gelebilecek bir ayak problemidir. Tırnak büyüdükçe tırnağın yan tarafındaki derinin içine doğru uzayabilir. Bu durum tırnak batması dediğimiz olayı beraberinde getirir. Tırnağın deriye gömülmesiyle oluşan bu batma çok acı veren bir durumdur. Günlük aktivitelerimizi gerçekleştirmemizde bize engel olur. Tırnak iltihaplanması, tırnak kıvrımının deriye battığı bölgede olur. Bu bölgede, dışarıya doğru akan sarı iltihap sıvısı veya ekstra bir doku görülür. Tedavi edilmediği durumlarda rahatsızlık ilerleyebilir ve cerrahi işlem gerektirebilir. Bebek ve çocuklarda pek rastlanmayan tırnak batması, genç ve erişkin erkeklerde olma ihtimali kadınlara istinaden daha fazladır.

Tırnak Batması İltihabı Neden Olur?

En büyük sebeplerinden biri, tırnağın doğru bir biçimde kesilmemesidir. Yani, tırnağın fazla derin kesilmesi veya tırnak kenarlarının oval biçimde kesilmesi yanlış kesim şeklidir. Yanlış ayakkabı seçimleri ile ayağın ayakkabı içinde sıkılması ve uzun süre ayakkabının içinde kalması da tırnak batmasına yol açar. Aile içinde daha önce bu rahatsızlık görülmüşse, genetik yatkınlık nedeniyle de ortaya çıkması sık görülen bir durumdur. Tırnağın kırılması veya kalınlaşması, naylon cins çorapların giyilmesi, tırnakta oluşan mantarlar, ayağın sürekli terli kalması, parmaklara gelen ciddi darbeler, yetersiz ayak temizliği ve şişmanlamış parmaklar da nedenler arasındadır. Diyabet, obezite, gut ve tiroit bezlerinde bozukluk gibi hastalıklar da tırnak batmasına yol açabilir.

Tırnak Batması İltihabının Belirtileri Nelerdir?

İlk olarak parmakta şiddetli ağrılar ve kızarıklıkla birlikte şişkinlik görülür. Çoraplar akıntıdan ötürü kirlenir ve kokar. Ayakkabı giymekte zorlanılır. Tırnak etrafındaki deri sertleşir, kabarır ve hassaslaşır.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnak batması iltihabı tanısı için genellikle gözle yapılacak muayene yeterli olur. Özel durumlarda iltihabın kemiklere ulaşıp ulaşmadığını anlayabilmek için röntgen istenebilir. Tırnak batması iltihabında cerrahi yöntemler son çare olmalıdır. Bu yöntem, tırnağın tamamının ya da bir kısmının alınması demektir. Cerrahi olmayan iki tedavi şekli vardır:
  • Sentetik malzemeden üretilmiş yassı yapıdaki yay fonksiyonu gören bantların kullanılması. Bu bant, tırnağın yüzeyine yapıştırılıp, tırnak yatağının itme ve kaldırma gücü ile rahatlamasını sağlar.
  • Tırnak teli uygulaması. Bu yöntemi diş teli gibi hayal edebilirsiniz. Tırnağın batan kısmına özel bir tel takılır. Bu sayede, tırnağın dokulara hasar vermeden uzaması ve tırnak yatağının kısa sürede rahatlaması sağlanır ve oldukça etkili bir yöntemdir.
Bunlarla birlikte, eğer fazla oranda enfeksiyon var ise antibiyotiğe başlanabilir. Tırnak, tuzlu sıcak su banyosuyla yumuşatılıp, batık kısmının altına gazlı beze sürülmüş antibiyotik kremler yerleştirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tırnak Yeme Hastalığı

Tırnak Yeme Hastalığı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gelin Tırnağı Nasıl Yapılır?

Gelin Tırnağı Nasıl Yapılır?

Doğal Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğal Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Tırnak Soyulması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Soyulması Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Tırnak Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Tırnak Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Çekme Ağrıları ve Tedavisi

Tırnak Çekme Ağrıları ve Tedavisi

Güncel

Erkek Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Erkek Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Tırnak Güçlendirici

Tırnak Güçlendirici