Tırnak Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak bozuklukları, tırnaklarda meydana gelen anormal görüntülerdir ve genellikle bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu yazıda, tırnak bozukluklarının nedenleri, türleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. Tırnak sağlığının korunması için hijyen, bakım ve düzenli doktor kontrolleri önemlidir.
Tırnak Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi
24 Ağustos 2024

Tırnak Bozuklukları


Tırnak bozuklukları, tırnaklarda meydana gelen ve gözle fark edilebilen anormal görüntüler olarak tanımlanır. Tırnak bozuklukları genelde bir hastalığın, vitamin eksikliğinin habercisi olabilir ve ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Matlaşmış, kırılgan, şekil bozukluğu oluşmuş, rengi değişmiş olan tırnaklar farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tür sorunlar karşısında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Tırnak Bozukluğu Neden Olur?


  • Mantar enfeksiyonları
  • Yanlış kesim
  • Bakım ve hijyene önem vermemek
  • Tırnakların çok sıcak ya da soğuğa maruz bırakılması
  • Genetik hastalıklar
  • Tırnak yemek
  • Tırnağın etrafındaki derinin koparılması sonucu meydana gelen enfeksiyonlar
  • Kimyasal maddelerden dolayı meydana gelen hasarlar
  • Ayak tırnakları için sağlıksız, sivri uçlu ve dar ayakkabı seçimi

Çomak Tırnak


Çomak tırnak, tırnak eğiminde artma, tırnak ucundaki yumuşak dokuda büyüme, tırnak yatağının yumuşaması ve hastaların yarısında tırnaklarda morarma gibi şikâyetler oluşturur. Belirtilerin gözlemlenmesiyle tanı kolaylıkla koyulabilir. Akciğer sertleşmesi, akciğerin esnekliğini yitirmesi, kanser, kistik fibroz, kalp hastalıkları, mide-bağırsak-karaciğer hastalıkları gibi pek çok hastalık çomak tırnağa yol açabilir. Neden olan hastalıkların tedavisiyle çomak tırnakta düzelme sağlanabilir.

Kaşık Tırnak

Çomak tırnağın tam tersi bir durumdur. Başlangıç aşamasında tırnak düzleşir, sonra çukurlaşarak kaşık şeklini alır. Kaşık tırnak yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülse de bu durum gayet normaldir ve zamanla düzelir. Çimento ve araba sanayisinde çalışan kişilerde de rastlanılan bir tırnak bozukluğudur. İleri yaşlarda ve periferik dolaşım yetersizliği olanlarda görülebilir. Demir eksikliği olanlarda, parmak emen çocuklarda ve futbol oynayan çocukların ayak parmaklarında görülebilir.

Kerpeten Tırnak

Kerpeten tırnakta enlemesine eğilim artışı görülür. Tırnak ucuna doğru ilerledikçe eğilim daha çok artar. Uç kısımda kerpeten şeklinde tırnak kenarları yumuşak doku içine gömülmüştür. Kerpeten tırnak klinik olarak oldukça ağrılı bir tırnak bozukluğudur. Tırnak kesilmesi ve ayakkabı giyilmesi oldukça güç olur. Sedef hastalığı, yumuşak doku tümörleri, kemik tümörleri, beta bloker ilaçları kerpeten tırnağa yol açabilir. Ağrının yanı sıra tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilir.

Raket Tırnak

El başparmağının uç kısmı olması gerekenden çok daha geniş ve kısa olur. Bu nedenle tırnak yatağı da normalden kısadır. Herhangi bir hastalıkla ilgili gelişmez ve erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen genetik bir tırnak bozukluğudur.

Onikolizis

Onikolizis, tırnağın mantar, tiroit hastalıkları, sedef hastalığı, kontakt dermatit gibi nedenlerden dolayı tırnak yatağından ayrılması olarak tanımlanabilir. Fakat en önemli nedeni uzatılan tırnakların devamlı darbe ya da travmaya maruz bırakılmasıdır.

Sarı Tırnak Sendromu

Sarı tırnak sendromunda tırnakların uzaması oldukça yavaş olur. Tırnaklar kalınlaşır ve yeşil ya da sarı bir renk alır. Lanula kaybolarak, uç kısımlarda onikoliz oluşur. Parmak ucunda ödem meydana gelir. AIDS hastalığında, penisilamin tedavisinde, kronik bronşitte sarı tırnak sendromuna rastlanabilir.

Tırnak Batması

Tırnak batması, daha çok ayak tırnaklarında görülen bir tırnak bozukluğudur. Başparmak çok kısa kesildiğinde tırnak batması riski artar. Tırnak batmasında, batan tırnak şiş, sert ve oldukça hassas olur. Cilt tırnak üzerine ya da tırnak cilt üzerine büyüdüğünde meydana gelir. Tırnağın köşe kısmında kızarıklık ve ağrı oluşabilir. Ayrıca enfeksiyon en sık görülen yakınmalar arasındadır. Tırnak batması birçok nedenden oluşabilir. Parmak ucunda yürüme, tırnağı sert bir yere çarpma, dar ve yanlış ayakkabı seçimi tırnak batmasına yol açabilir.

Tırnakta Yatay Çizgiler

Geçirilen operasyonlar, stres, kullanılan ilaçlar, zatürre, yılancık, kabakulak, sarılık, kızamık, alerji, SLE, enfeksiyonlar tırnakta yatay çizgilerin oluşmasına yol açabilir.

Tırnak Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tırnaklarda yaşanan şekil bozukluğu için ilk olarak uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor, tırnak bozukluğunun nedenini tespit etmek için gerekli incelemeleri yaparak, altta yatan nedene yönelik tedavi başlatır. Tedavi sürecinde hijyen ve bakım önemlidir. Ayrıca, tırnak sağlığını korumak için sağlıklı beslenme ve düzenli bakım da ihmal edilmemelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Pekiner 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Benim de tırnağımda renk değişikliği ve şekil bozukluğu var, acaba bu bir hastalığın habercisi olabilir mi? Hangi durumlarda doktora başvurmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Pekiner,

Tırnakta renk değişikliği ve şekil bozukluğu bazen ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Aşağıda hangi durumlarda doktora başvurmanın gerekli olabileceğine dair bazı bilgiler bulabilirsin:

Renk Değişiklikleri: Tırnağın rengi sarı, kahverengi, siyah gibi normal dışı renklere dönüşüyorsa, bu mantar enfeksiyonları, melanom gibi cilt kanserleri veya beslenme eksikliklerinin belirtisi olabilir.

ޞekil Bozuklukları: Tırnağın kalınlaşması, eğrilmesi veya yapısında belirgin değişiklikler meydana gelmesi, sedef hastalığı, egzama, travma veya bazi sistemik hastaliklarin belirtisi olabilir.

Ağrı ve Hassasiyet: Tırnağında ağrı, hassasiyet veya şişlik fark edersen, bu durum enfeksiyon veya başka bir ciddi sorunun işareti olabilir.

Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsan, bir dermatolog veya aile hekimine başvurmanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tırnak Nasıl Törpülenir?
Tırnak Nasıl Törpülenir?
El Tırnak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
El Tırnak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Katır Tırnağı Türleri ve Özellikleri
Katır Tırnağı Türleri ve Özellikleri
Evde Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?
Evde Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?
Tırnak Batması İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Batması İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Mantarlı Tırnak Belirtileri ve Tedavisi
Mantarlı Tırnak Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Tırnak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Tırnak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası